Novosti:
aktuelno

08/04/2014 - Aukcija za dodjelu prenosnih kapaciteta za Maj 2014

Mjesečna aukcija za dodjelu prekograničnih prenosnih kapaciteta za Maj 2014. biće održana 11.04.2014. >>


31/03/2014 - OBAVJEŠTENJE O ISPLATI DIVIDENDE

Obavještavaju se akcionari Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD da će se na osnovu Odluke vanredne Skupštine akcionara o raspodjeli dobiti od 24.02. 2014. godine, isplatiti dividenda akcionarima iz dobiti iskazane u 2012. godini. >>


24/03/2014 - Invitation for tenders

Montenegro, Lastva - Pljevlja Transmission Project
Crnogorski Elektroprenosni Sistem (CGES), the Employer, has applied for a loan from the European Bank for Reconstruction and Development (the Bank) and KfW towards the cost of Lastva - Pljevlja Transmission Project. >>


05/03/2014 - Aukcija za dodjelu prenosnih kapaciteta za April 2014

Mjesečna aukcija za dodjelu prekograničnih prenosnih kapaciteta za April 2014. biće održana 07.03.2014. >>


28/02/2014 - ENTSO-E Regionalna radionica za zainteresovane strane na temu ,,Evropski desetogodišnji plan razvoja mreže i regionalni investicioni planovi za 2014. godinu”

U cilju pripreme sljedećeg objavljivanja Desetogodišnjeg plana razvoja mreže i regionalnih Investicionih planova za 2014. godinu, ENTSO-E organizuje u kontinentalnom dijelu jugoistočnog regiona otvorenu radionicu za zainteresovane strane dana 27. marta 2014. godine u Zagrebu. >>


    1 2 3 4 5 6  Sledeca >    >>

 

Info

 

 

 

 

Adresa: Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 18
Mjesto: 81 000 Podgorica, Crna Gora
Tel: +382 20 407-682
Fax: +382 20 407-665
E-mail:  kontakt

 

Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju
CRNOGORSKOG ELEKTROPRENOSNOG SISTEMA

picture

O nama

1. jula 1957. godine u Nikšiću je puštena u rad prva prenosna trafostanica čime je otpočeo intenzivan razvoj elektroprenosnog sistema Crne Gore kao integralnog dijela elektroenergetskog sistema tadašnje SFRJ. Crnogorski elektroprenosni sistem proslavljaće ovaj datum tj. 1. jul kao dan Društva. Međutim, razvoj kompanije počeo je nešto ranije i pratio je promjene društveno-ekonomskih odnosa sve do današnjeg dana. Da biste bolje razumjeli  pedesetogodišnju istoriju naše kompanije daćemo vam kratak istorijski osvrt na sve faze njenog razvoja.

Istorijat >>

Kompanija se često transformisala pri tom neprestano ispunjavajući svoj osnovni zadatak obezbjeđenje sigurnog rada i razvoja elektroprenosnog sistema Crne Gore. Tako je i 2009. godine u martu prateći zahtjeve koje nameće liberalizacija tržišta električne energije kao i propise EU u pogledu razdvajanja tržišnih i monopolskih djelatnosti, a imajući u vidu potrebu unapređenja ekonomske efikasnosti, skupština akcionara EPCG donijela odluku o formiranju novog akcionarskog društva Prenos.

AD Prenos je obezbijedio ispunjenje svog osnovnog zadatka, realizaciju prenosa električne energije u obimu koji omogućava sigurno snabdijevanje crnogorskih potrošača. Od vremena puštanja u rad trafostanice u Nikšiću do danas elektroprenosni sistem Crne Gore je narastao u moderan sistem koji je snažno povezan sa sistemima susjednih zemalja. O njegovom funkcionisanju, održavanju i razvoju danas brine 325 zaposlenih.

Odlukom skupštine akcionara kompanija je promijenila ime u Crnogorski elektroprenosni sistem - CGES AD.
Za sledeće petogodište CGES AD očekuje veoma obiman investicioni plan koji će pred kompaniju postaviti velike izazove. Realizacija predviđenih investicija u elektroprenosni sistem Crne Gore u svim regijama, povezivanje sa Italijom koje predstavlja jedan od najvećih projekata u istoriji kompanije, kao i u sklopu projekta predviđeno povezivanje sa Srbijom, će ne samo omogućiti zaokruživanje elektroprenosnog sistema Crne Gore na način koji će unaprijediti pouzdanost njegovog rada, stvoriti uslove za razvoj buduće proizvodnje u Crnoj Gori i otkloniti potencijalna uska grla u razvoju primorske regije, već će i omogućiti da Crna Gora postane važno elektroenergetsko čvorište u regionu, snažno povezano sa budućim regionalnim tržištem električne energije.