Novosti:
aktuelno

20/05/2015 - UGRAĐEN NOVI TRANSFORMATOR U TS KODRE

Prateći potrebe za el.energijom koje se iz dana u dan uvećavaju, Crnogorski elektroprenosni sistem kontinuirano ulaže kako bi se obezbijedila veća sigurnost u snabdijevanju postojećih i novih potrošača i ujedno stvorili uslovi za brži ekonomski razvoj. >>


11/05/2015 - Aukcija za dodjelu prenosnih kapaciteta za jun 2015

Mjesečna aukcija za dodjelu prekograničnih prenosnih kapaciteta za jun 2015. biće održana 13.05.2015. >>


05/05/2015 - POTPISAN SPORAZUM O POSLOVNO-TEHNIČKOJ SARADNJI IZMEĐU CGES-a I CRNOGORSKOG KOMITETA CIGRE

Danas je u Podgorici potpisan Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji Crnogorskog elektroprenosnog sistema I Crnogorskog komiteta CIGRE. Sporazum su potpisali izvršni direktor CGES-a Ivan Bulatović i prof. dr Milutin Ostojić,predsjednik CG KO CIGRE. >>


28/04/2015 - Pravila za unutardnevnu dodjelu prekograničnih kapaciteta na granici regulacionih oblasti CGES i OST

Pravila za unutardnevnu dodjelu prekograničnih kapaciteta na granici regulacionih oblasti Crnogorskog elektroprenosnog sistema AD (CGES) i Operatori Sistemit Transmetimit Shqiptar (OST) za period od 01.05.2015. do 31.12.2015.

Download pravila.pdf >>


21/04/2015 - POČETAK RADOVA U LASTVI

Na lokalitetu Blato u Lastvi Grbaljskoj CGES je počeo sa radovima na jednom od najznačajnijih elektroenergetskih objekata prenosnog sistema-TS 400/110/35kV „Lastva“. >>


    1 2 3 4 5 6  Sledeca >    >>

 

Info

 

 

 

 

Adresa: Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 18
Mjesto: 81 000 Podgorica, Crna Gora
Tel: +382 20 407-682
Fax: +382 20 407-665
E-mail:  kontakt

 

Dobrodošli na zvaničnu internet prezentaciju
CRNOGORSKOG ELEKTROPRENOSNOG SISTEMA

picture

O nama

1. jula 1957. godine u Nikšiću je puštena u rad prva prenosna trafostanica čime je otpočeo intenzivan razvoj elektroprenosnog sistema Crne Gore kao integralnog dijela elektroenergetskog sistema tadašnje SFRJ. Crnogorski elektroprenosni sistem proslavljaće ovaj datum tj. 1. jul kao dan Društva. Međutim, razvoj kompanije počeo je nešto ranije i pratio je promjene društveno-ekonomskih odnosa sve do današnjeg dana. Da biste bolje razumjeli  pedesetogodišnju istoriju naše kompanije daćemo vam kratak istorijski osvrt na sve faze njenog razvoja.

Istorijat >>

Kompanija se često transformisala pri tom neprestano ispunjavajući svoj osnovni zadatak obezbjeđenje sigurnog rada i razvoja elektroprenosnog sistema Crne Gore. Tako je i 2009. godine u martu prateći zahtjeve koje nameće liberalizacija tržišta električne energije kao i propise EU u pogledu razdvajanja tržišnih i monopolskih djelatnosti, a imajući u vidu potrebu unapređenja ekonomske efikasnosti, skupština akcionara EPCG donijela odluku o formiranju novog akcionarskog društva Prenos.

AD Prenos je obezbijedio ispunjenje svog osnovnog zadatka, realizaciju prenosa električne energije u obimu koji omogućava sigurno snabdijevanje crnogorskih potrošača. Od vremena puštanja u rad trafostanice u Nikšiću do danas elektroprenosni sistem Crne Gore je narastao u moderan sistem koji je snažno povezan sa sistemima susjednih zemalja. O njegovom funkcionisanju, održavanju i razvoju danas brine 325 zaposlenih.

Odlukom skupštine akcionara kompanija je promijenila ime u Crnogorski elektroprenosni sistem - CGES AD.
Za sledeće petogodište CGES AD očekuje veoma obiman investicioni plan koji će pred kompaniju postaviti velike izazove. Realizacija predviđenih investicija u elektroprenosni sistem Crne Gore u svim regijama, povezivanje sa Italijom koje predstavlja jedan od najvećih projekata u istoriji kompanije, kao i u sklopu projekta predviđeno povezivanje sa Srbijom, će ne samo omogućiti zaokruživanje elektroprenosnog sistema Crne Gore na način koji će unaprijediti pouzdanost njegovog rada, stvoriti uslove za razvoj buduće proizvodnje u Crnoj Gori i otkloniti potencijalna uska grla u razvoju primorske regije, već će i omogućiti da Crna Gora postane važno elektroenergetsko čvorište u regionu, snažno povezano sa budućim regionalnim tržištem električne energije.